NATYCHMIASTOWA WYSYŁKA w 24H NATYCHMIASTOWA
WYSYŁKA w 24H

GWARANCJA BEZPIECZNEGO PAKOWANIA GWARANCJA
BEZPIECZNEGO
PAKOWANIA

DARMOWA DOSTAWA OD 180 zł DARMOWA DOSTAWA
OD 180 zł

tel: 880 954 260 tel: 880 954 260 pn-pt 8:30-16:30

Widelce obiadowe na sztuki - Villa Italia

Nasza firma specjalizująca się w sprzedaży wysokiej jakości sztućców wykonanych ze stali nierdzewnej typu 18/10 ma w swojej ofercie wybór widelców sprzedawanych na sztuki. Jest to łatwy sposób na uzupełnienie brakujących egzemplarzy w kompletach z tej samej kolekcji bądź idealny pomysł na powiększenie zakupionego zestawu dla większej liczby gości.

22,00 zł 16,50 zł
24,00 zł 18,00 zł
27,00 zł 20,25 zł
51,00 zł 38,25 zł
51,00 zł 38,25 zł
23,00 zł 17,25 zł

Możliwość zakupienia widelców na sztuki pomaga także w skomponowaniu i stworzeniu indywidualnego zestawu sztućców dostosowanych do potrzeb użytkowników. To dobre rozwiązanie nie tylko dla rodzin, ale również par czy singli. W asortymencie znajdują się widelce w stylu klasycznym i nowoczesnym, nadające się do mycia w zmywarkach w wysokiej temperaturze i nieulegające korozji. Dostępne są egzemplarze z kolekcji: HERA, ANTIQUE, KABUL, INVICTA, PRETORIA oraz NOMEX. Zapoznaj się ze szczegółami oferty sztućców na sztuki bądź w praktycznych zestawach.

Widelce stołowe - historia diabelskich sztućców

Chociaż widelec znany był już w antycznym Rzymie, długo musiał czekać, żeby znaleźć się na biesiadnych stołach. Początkowo Rzymianie wykorzystywali pokaźnych rozmiarów widelce z dwoma szpikulcami do nakładania dużych kawałków mięsa na talerze bądź do misek. Mniejszy egzemplarz z dwoma szpikulcami został sprowadzony do Europy w XI wieku z terenów wschodnich dopiero przez bizantyjską księżniczkę Marię Argyropoulinę, która poślubiła weneckiego dożę. Ze względu na kształt okrzyknięto go dosyć szybko diabelskim narzędziem, a Kościół zakazał nawet jego posiadania, potępiał w wielu swoich kazaniach, uznając go za przedmiot heretycki. Korzystanie z niego odbierano jako antykościelną demonstrację. W rodzinach wierzących pożywienie nadal wkładano do ust nożem, a w biedniejszych kręgach - rękoma. Przedwczesna śmierć księżniczki z Bizancjum nie pomogła w próbie jego popularyzacji, gdyż odebrano to jako karę boską za używanie piekielnego narzędzia. Od tamtego momentu z biegiem czasu strach przed widelcem malał, a po raz pierwszy spopularyzowany został w Wenecji, gdzie okazał się niezastąpionym narzędziem do konsumpcji popularnego wówczas spaghetti.

Do Polski został sprowadzony z Włoch przez królową Bonę. Kształt widelca, jaki znamy dzisiaj, uzyskano dopiero w XVIII wieku we Francji i Niemczech - przypominał miseczkę i posiadał trzy lub cztery zęby ułatwiające nabieranie potraw o drobniejszych rozmiarach. Dzięki temu widelec mógł służyć już nie tylko do nakłuwania potraw, ale również nabierania na niego bardziej sypkich dań, jak drobne kasze czy niewielkie warzywa.

Chociaż z początku widelec uznawany był jako niewygodny i utrudniający spożywanie posiłków, z czasem powstały zasady prawidłowego posługiwania się widelcem przy równoczesnej pomocy noża. Ułatwiły spożywanie dań i przyczyniły się bardziej do jego popularyzacji początkowo w kręgach szlacheckich, a z biegiem lat podczas wielkiej rewolucji przemysłowej - również w domach średniozamożnego czy też biedniejszego mieszczaństwa. W dzisiejszych czasach widelce znane są już każdemu i obecne w domach na niemalże całym świecie.