NATYCHMIASTOWA WYSYŁKA w 24H NATYCHMIASTOWA
WYSYŁKA w 24H

GWARANCJA BEZPIECZNEGO PAKOWANIA GWARANCJA
BEZPIECZNEGO
PAKOWANIA

DARMOWA DOSTAWA OD 180 zł DARMOWA DOSTAWA
OD 180 zł

RODZINNA MARKA ROKU 2024 RODZINNA MARKA
ROKU 2024

tel: 880 954 260 tel: 880 954 260 pn-pt 8:30-16:30

Łyżki stołowe na sztuki - Villa Italia

Villa Italia to marka sztućców wysokiej jakości wykonanych ze stali nierdzewnej typu 18/10 odpornej na korozję oraz nadających się do mycia w zmywarce. W swojej ofercie mamy bogaty wybór łyżek na sztuki, co umożliwia stworzenie własnego zestawu lub uzupełnienie braków. Na sztuki można zakupić łyżki stołowe z zestawów dostępnych w asortymencie sklepu. Zapoznaj się z szeroką ofertą eleganckich łyżek stołowych ze stali nierdzewnej dostępnych na sztuki.

Wyprzedaż
Łyżka stołowa SLIM BLACK

Łyżka stołowa SLIM BLACK

54,00 zł
27,00 zł
szt. Do koszyka
Wyprzedaż
Łyżka stołowa VICTORIA

Łyżka stołowa VICTORIA

23,00 zł
11,50 zł
szt. Do koszyka
Wyprzedaż
Łyżka stołowa SOFIA

Łyżka stołowa SOFIA

32,00 zł
16,00 zł
szt. Do koszyka
Wyprzedaż
Łyżka stołowa HERA

Łyżka stołowa HERA

27,00 zł
13,50 zł
szt. Do koszyka

Historia łyżek - od czasów starożytnych do dziś

Począwszy od starożytności, do spożywania potraw płynnych i półpłynnych ludzie używali występujących w naturze form z zagłębieniem. Odnotowaną jako najstarsza z nich była muszla ślimaka, nosząca z greki i łaciny nazwę cochlea. Był to pierwowzór dla dzisiejszych chochli i łyżek czerpakowych. Z czasem do muszli ślimaka zaczęto przymocowywać patyk, co miało umożliwić spożywanie różnego rodzaju wywarów. Zanim jednak wynaleziono znane dzisiaj odpowiedniki łyżek, minęły wieki. Pierwsze jej prototypy pojawiły się w krajach anglo-saksońskich i określane były jako spon (co stanowiło określenie na odłamek kory lub łupki drewna z płytkim żłobieniem umożliwiającym spożywanie początkowo jedynie potraw półpłynnych, dosyć gęstych, na przykład w formie papki lub gulaszu, a także potraw sypkich. Dopiero po dłuższym czasie na terenie Anglii zmieniono nazwę odłamków kory i łupków drewna na znane dzisiaj spoon (z ang. łyżka).

Z czasem zaczęto wyciosywać łyżki z drewna na kształt przypominający gruszkę oraz wykonywać je ze zwierzęcych kości, co miało znacząco przedłużyć ich trwałość i pozwolić na wykorzystywanie w miejscach, w których nie było dostępu do suchego drewna. Dopiero przy użyciu takich narzędzi zaczęto spożywać gorące wywary i potrawy bez konieczności oczekiwania na ich ostygnięcie. Jednak dopiero w I w. n.e. w starożytnym Rzymie zaczęto wytwarzać pierwsze dwa prototypy łyżek - jeden składający się z drewnianego trzonka i głębokiego czerpaka wykonanego z metalu pozwalający na napełnianie płynnymi potrawami, jak zupy czy rzadkie sosy i potrawki oraz drugi, znany jako ligula, mający trzonek w kształcie pręta i płytki, lekko szpiczasty czerpak.

W okresie wczesnego średniowiecza korzystano z drewnianych łyżek ze zdobieniami, które początkowo wykorzystywane były jedynie przez członków rodziny królewskiej, później zaś przez dworzan. Wtedy często noszono je przy sobie do spożywania posiłków w cholewach lub futerałach mocowanych u pasa, co miało świadczyć o wysokim statusie społecznym właściciela. W tamtym okresie drewniane łyżki były bogato zdobione i posiadały oprawy wykonane niekiedy ze złota i kamieni szlachetnych oraz półszlachetnych, jak chociażby ametyst. Często umieszczano na ich trzonkach również grawerowane ręcznie herby rodowe bądź sentencje lub morały. Te informacje znane są z przekazów ikonograficznych oraz wykopalisk. Dopiero łyżki renesansowe z drugiej połowy XVI-XVII wieku były zbliżone do tych, które znamy dzisiaj. To w tym okresie pojawiły się okrągłe czerpaki z trzonkiem zwężającym się ku końcowi i zakończone sterczyną oraz łyżki stołowe jednolite wytwarzane w całości z kawałka metalu o długości ok. 20 cm.